”Baka fika” – en njutning för matälskare

04 september 2023 Jon Larsson
baka fika

En översikt över ”baka fika”

Baka fika är en traditionell svensk matkultur som ofta förknippas med mysiga stunder tillsammans med vänner och familj. Konceptet går ut på att baka olika sorters godsaker och sedan njuta av dem tillsammans med en kopp kaffe eller te. Det är en aktivitet som uppskattas av många mat- och dryckesentusiaster och erbjuder en chans att experimentera med olika bakrecept och smaker.

Vad är ”baka fika” och vilka typer finns det?

making food

Baka fika är en kombination av två svenska ord – ”baka” som betyder att göra bakverk och ”fika” som syftar på att ta en kopp kaffe eller te med något gott till. Det kan vara allt från enkla kanelbullar till mer avancerade tårtor och kakor. Populära bakverk som ofta ingår i en baka fika är kanelbullar, chokladbollar, morotskaka, kladdkaka, semlor och sockerkaka.

Hur skiljer sig olika ”baka fika” från varandra?

Det finns olika typer av baka fika som skiljer sig åt både i smak och tillagningssätt. En vanlig variation är mellan traditionella och moderna bakverk. Traditionella bakverk används ofta gamla familjerecept som förts vidare i generationer, medan moderna bakverk kan vara inspirerade av internationella influenser eller nya trender inom bakning.

En annan skillnad ligger i svårighetsgraden för att göra bakverken. Vissa bakverk kan vara enkla att göra och kräver få ingredienser och enklare tekniker, medan andra kan vara mer avancerade och kräva mer tid och expertis. Det finns även specialiteter inom baka fika som passar olika årstider eller högtider, exempelvis lussekatter till Lucia eller pepparkakor till jul.

Historiska genomgång av för- och nackdelar med olika ”baka fika”

Baka fika har en lång historia i Sverige och har funnits i olika former under många århundraden. På 1700-talet blev kaffet populärt i Sverige och det blev då vanligt att baka sötsaker att avnjuta tillsammans med kaffet. Under 1800-talet fortsatte baka fika att vara en viktig del av den svenska matkulturen och blev även ett sätt att visa gästfrihet och umgås med vänner och familj.

En fördel med baka fika är att det ger en kreativ utlopp för att baka och skapa olika smaker och kombinationer. Det ger också en chans att testa olika bakningstekniker och utveckla sina färdigheter. Dessutom kan baka fika vara en avkopplande och rolig aktivitet att göra tillsammans med andra.

En nackdel kan vara att vissa bakverk kan vara tidskrävande och kräva mycket arbete och noggrannhet för att bli perfekt. Det kan även vara svårt att få till rätta smaker och konsistenser, vilket kan vara frustrerande för vissa.

Kvantitativa mätningar om ”baka fika”

Baka fika är mycket populärt i Sverige och det finns mätningar som visar på dess betydelse för svenskarna. Enligt en undersökning från Matpriskollen 2019, så spenderar en genomsnittlig svensk ungefär 12 minuter per dag på att baka eller förbereda bakning. Detta motsvarar ungefär 87 timmar per år.

En annan intressant statistik är att 83% av svenskarna upplever att baka fika är ett sätt att ta hand om sig själva och koppla av. Dessutom visar undersökningar att cirka 70% av svenskarna bakar något minst en gång i månaden, medan 15% bakar något en gång i veckan.Avslutningsvis är baka fika en älskad och väl etablerad tradition inom svensk matkultur. Oavsett om det är att baka kanelbullar till fikat på eftermiddagen eller skapa en imponerande tårta till kalaset, är baka fika en aktivitet som ger glädje och gemenskap. Genom att uppskatta olika recept och njuta av dessa läckerheter tillsammans med en kopp kaffe eller te, kan man verkligen uppleva den svenska matkulturens sötaste och mest tillfredsställande stunder.

FAQ

Hur ofta bakar svenskar för baka fika?

Enligt undersökningar bakar cirka 70% av svenskarna något till baka fika minst en gång i månaden, medan 15% bakar något en gång i veckan.

Vad är baka fika?

Baka fika är en traditionell svensk matkultur där man bakar olika godbitar för att sedan njuta av dem tillsammans med en kopp kaffe eller te.

Vilka typer av bakverk ingår i baka fika?

Det finns många olika typer av bakverk som kan ingå i baka fika, såsom kanelbullar, chokladbollar, morotskaka, kladdkaka, semlor och sockerkaka.

Fler nyheter